APA DAH JADI DENGAN UMAT ISLAM HARI INI?

1 01 2009

Sebuah Sentuhan:

https://khalidalwalid.wordpress.com/

khalidalwalidmk@gmail.com

Salam Rahmah Dan Kasih Sayang Allah Khas Buat Para Du’at dan Pejuang Deenul Haq!

AKU KELIRU DAN TERTANYA-TANYA. Adakah umat ini tidak punya hati dan perasaan? Mengapa mereka amat-amat tidak sensitif? Adakah Allah telah tarik nikmat hati dan perasaan dari dalam jiwa mereka?

Mengapa aku berkata begini? Apa tidaknya, sebentar tadi aku sempat menonton berita edisi jam satu di saluran NTV7, terasa bagai umat ini seakan-akan sudah tidak punya hati dan perasaan. Tatkala saudara seIslam kita di Palestin di bantai, di belasah, di ganyang dan di bunuh habis-habisan, umat Islam di seluruh dunia berkumpul beramai-ramai di dataran-dataran menyambut tahun baru.

Ibu bapa seawal 6 petang membawa anak kecil ke dataran untuk menyambut tahun baru. Apabila di temuramah, dengan bangga mereka berkata, “Saya berasa amat seronok kerana dapat bersama-sama anak dan isteri menyambut tahun baru bersama-sama, menonton konsert, menyaksikan petunjukan bunga api dan melihat gelagat manusia”

Ada yang berkata “Saya berasa amat bangga kerana Malaysia amat aman dan harmoni. Tak da peperangan dan kekacauan. Tak macam di Thailand, Iraq dan Palestin.”

Yang ain ada berkata “Saya akan datang lagi tahun hadapan ke dataran merdeka untuk menyambut Tahun Baru dan Malam Merdeka.”

HAH! APA SEMUA INI!

Tatkala 14 buah rumah di Bukit Antarabangsa di timbus tanah runtuh, 4 orang terkorban dan beberapa orang tercedera, seluruh Malaysia kaget dan bersedih. Seluruh tumpuan di fokus ke kawasan bencana. Aku tidak kata ini salah, betul dan benar tindakan kita semasa itu. Hari Raya Korban di sambut sederhana untuk menghormati peristiwa tersebut, tetapi betul dan benarkah tindakan kita pada hari ini, Bukan 14 buah rumah yang di musnahkan, tetapi ratusan rumah dibedil bom Israel laknatullah. Sehingga kini (di saat aku menulis entri ini) lebih 400 jiwa sudah terkorban dan bukan 4 orang! Ribuan yang cedera parah dan tidak dapat dirawat dengan sempurna di sebabkan kekurangan bekalan perubatan.

Tetapi, kita sibuk meraikan ketibaan tahun baru. Suasana penuh kegembiraan dan kemeriahan dirasakan di dalam setiap jiwa yang meraikan. Aman dan seronok. Tiada ketakutan dan kesedihan. Tetapi apabila umat manusia di seluruh dunia tanpa kira bangsa dan agama berhimpun menunjukkan bantahan terhadap pembantaian Israel Laknatullah terhadap umat Palestin, mereka di tangkap dan pukul oleh pihak berkuasa. HAH SALAHKAH mereka? Apa semua ini?

Ayuh Umat Islam, cuba kita tanya pada diri kita, adakah sumbangan kita buat umat ini. Apakah kita sudah cukup mendidik jiwa dan diri kita untuk menghadapi sebarang ujian Allah? Adakah diri kita, keluarga kita mahupun masyarakat kita sudah cukup sensitif terhadap saudara-saudara seIslam kita di seluruh dunia? Rasulullah bersabda “ Tidak beriman seseorang kamu melainkan kamu mengasihi apa yang ada pada saudara kamu sepertimana kamu mengasihinya.” Ayuh marilah kita muhasabah di tahap manakah iman kita? Marilah kita sama mendoakan saudara-saudara kita di Palestin. Marilah kita melazimi QUNUT NAZILAH dan doa memohon munajat kepada ALLAH agar menhancurkan zionis Yahudi dan Israel laknatullah… pada masa ini dan saudara kita diserang hebat oleh mereka yang tidak perikemanusiaan..

قنوت النازلة – اللَّهُمَّ إِنَّا نَجْعَلُكَ ِفي نُحُورِ أَعْدَائِنَا وَنَعُوذُبِكَ مِنْ شُرُورِهِمْ اللَّهُمَّ بَدِّدْ شَمْلَهُمْ وَفَرِّقْ جَمْعَهُمْ وَشَدِّدْ كَلِمَتَهُمْ وَزَلْزِلْ أَقْدَامَهُمْ وَسَلِّطْ عَلَيْهِمْ كَلْبًا مِنْ كِلاَبِكَ يَا قَهَّارُ… يَا جَبَّارُ… يَا مُنْتَقِمُ! يَا اللهُ ) 3 مرّات ( اللَّهُمَّ يَا مُنْزِلَ الكِتَاب…وَيَا مُجْرِيَ السَّحَاب…ويا هَازِمَ الأَحْزَاب… اِهْزِمْهُمْ وَانْصُرْنَا

عَلَيْهِمْ

Wallahu’alam.

Salam Dakwah dan Tarbiyah,

KHALID AL-WALID BIN MUSTAFA KAMIL

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: