Filem Islami “Sang Murabbi “

9 09 2008

[Mencari Spirit Da’wah Yang Hilang]

khalidalwalidmk@gmail.com
https://khalidalwalid.wordpress.com/

Indonesia sering di kenali sebagai negara muslim terbesar di dunia dan oleh sebab itu, banyak sekali karya drama, filem mahupun realiti show yang berunsurkan Islam di mainkan di kaca-kaca tv. Malah terdapat sebuah stesyen tv yang berorientasikan Islam seperti Lativi. Karya drama dan filim Islami juga banyak ditayangkan untuk tontonan umum seperti “Pasentren Cinta”, “Kiamat Sudah Dekat” mahupun “Ayat-ayat Cinta”. Terdapat juga realiti show yang dikenali sebagai “Pidacil” atau “Pidato Ci Kecil” yang bagi saya amat sesuai bukan sahaja buat kanak-kanak malah untuk semua lapisan masyarakat. Program ini berjaya mencongkil bakat pendakwah masa hadapan kerana anak-anak peserta program ini di latih untuk berceramah dengan kretiviti jurulatih masing-masing. Lebih hebat dari Akademi Fantasia mahupun Akademi Nasyid saya kira.

Namun, karya-karya drama dan filem di atas kelihatan agak liberal dan longgar unsur Islaminya walaupun besar impaknya buat umum. “Ayat-ayat Cinta” sebagai contoh, nilai yang ditonjolkan nyata berbeza sekali dengan apa yang terdapat di dalam novel asal karangan novelis muda Habiburrahman. Nilai-nilai Islami hilang di rentap keinginan produksi ntuk menyesuaikan jalan cerita dengan budaya sekarang. Filem “Kiamat Sudah Dekat” bagi saya lebih terjaga nilai Islaminya. Begitu juga drama Pasentren Cinta yang mengarapkan elemen kesedaran Islam dan gambaran sebenar kehidupan masyarakat kota dan pasentren. Namun elemen cinta tetap di terapkan di dalam drama ini.

Tetapi, alhamdlillah, di tengah-tengah kebejatan arus hiburan hidomism, industri perfileman Indonesia menyaksikan lahirnya sebuah filem Islami yang di kira benar-benar menonjolkan sosok peribadi muslim tulen. Sebuah filem berorientasikan da’wah islamiyah. Filem ini mengikisahkan perjalanan dakwah Ustaz Rahmat Abdullah. Bermula dengan persepsi kukuh Ustaz Rahmat sejak di bangku sekolah dasar (rendah), setiap kali ditanya orang, apa cita-citanya, ia akan menjawab dengan mantap: menjadi guru!

Persepsi itu kemudian menjadi elemen yang vital yang menggerakkan seluruh energi hidup Ustaz Rahmat, ketika ia menimba ilmu di pesantren Asy Syafiiyah di bawah asuhan KH Abdullah Syafii. Bakat besar dan pemikirannya yang brilian, menjadikan Ustaz Rahmat dikagumi oleh setiap orang, terutama gurunya, KH Abdullah Syafii, yang menjadikan Ustad Rahmat muda sebagai murid kesayangannya.

Ustaz Rahmat muda mulai merintis kariernya sebagai guru sejurus lulus dari Asy Syafiiyah. Selain itu, dia juga mengajar di sekolah dasar Islam lainnya di kawasan Kuningan, Jakarta Selatan. Perjalanan karier yang dipilihnya itu kemudian mempertemukannya dengan guru keduanya, Ustaz Bakir Said Abduh yang mengelola Rumah Pendidikan Islam (RPI). Melalui ustaz lulusan pergururan tinggi di Mesir itu, Ustaz Rahmat banyak membaca buku-buku karya ulama Ikhwanul Muslimin, salah satunya adalah buku Da’watuna (Hasan Al-Bana) yang kemudian ia terjemahankan menjadi Dakwah Kami Kemarin dan Hari Ini (Pustaka Amanah).

Demikian sedikit sinopsis awal filem “Sang Murabbi: Mencari Spirit Da’wah Yang Hilang”. Filem ini adalah berdasarkan perjalan kehidupan asal Ketua Umum Partai Keadilan [PK] (yang kemudiannya menjadi Parti Keadilan Sejahtera [PKS]). Sejarah penghidupan yang digarap benar-benar menyentap hati setiap penonton.

Saya kira, alangkah indahnya jika bumi Malaysia ini dapat disuburkan dengan kepesatan industri hiburan Islami yang sudah pasti mendidik jiwa dan bukannya merosakkan jiwa seperti apa yang berlaku pada hari ini. Mungkin gerakan-gerakan Islam di Malaysia perlu mengambil langkah produktif dalam memdidik masyarakat secara meluas.

Wallahu a’alam. Wassalamu’alaikum.

KHALID AL-WALID BIN MUSTAFA KAMIL

Advertisements

Actions

Information

One response

15 09 2008
hasmah

very good movie..ana petik sedikit sinopsis cerita yang akhi tulis ni yer…jzkk.moga kita semua terus mujahadah..insy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: